mandag 8. juni 2009

Steigenlilje og gresshoppesanger

Sunnmørhelg igjen, av den korte, vanlige typen fredag ettermiddag til søndag. Båttur var planlagt, men den gang ei. For mye sur blæst til at denslags ville være behagelig, enn si tilrådelig. Innendørs båtorging i stedet.
Og litt hagerelatert, mest grasklipp og luking. Mannfolket gikk med motorljåen og pussa kanter, så skifta han til krattknuser og meide ned alskens dævelskap på beitet utafor gjerdet vårt, såsom stive, lange siv, en skog av høymol og ellers en rikholdig ugrasflora. Det gjorde underverker for inntrykket av hagen!

Over til helgas hagemessige høydepunkt: Steigenlilja (lilium monadelphum) er i ferd med å åpne seg! Å, som jeg har venta på den. Først i mange år fra jeg hørte om lilja, via ymse mislykka forsøk på å så og til jeg fikk tak i løk hos Langangen for tre år sia. Stor, flott løk, meget lovende. Første vår etter planting: en slapp sykelig gul stengel som visna ned før den ble noe. Så flytting til et forhåpentligvis bedre sted. Neste vår kom et skudd igjen, noe sprekere enn første forsøk, men rask nedvisning denne gangen også. Nå har det gått enda et år - og her er den omsider, hurra! Dramatisk mørk i midten med knall orange støvbærere.

Om kveldene stilna vinden, og vi fikk et par timer med rødvin i naustveggen til sola gikk i havet (eller rettere sagt i Fjørtofta).

Og på vei inn igjen kunne vi nyte den eksotiske sangen til noe vi har funnet ut må være en gresshoppesanger - den har holdt seg der noen uker, synger som besatt fra et lavt svarthyllkratt hver kveld. En sjelden fugl på de kanter, vi har ikke hørt den før. Jeg håper bare at stakkaren finner seg en hunn og kommer tilbake m. familie neste år på sin lange ferd fra Afrika.

For evt. interesserte: Det ligger referat fra siste rosemøte på foreningsbloggen.

10 kommentarer:

orchis sa...

Den liljen var virkelig noe utenom det vanlige. Nydelig! En slik må man jo bare ønske seg... :)
Stemningsfullt solnedgangsbilde. Slike opplevelser gjør godt i sjelen. Ha en riktig god uke.

Marit sa...

Så flott den liljen var! Den tror jeg ikke ligger i liljealbumet. Når du en gang får tid, så kan ikke du da sende meg et bilde på pm?

Berit sa...

Det kan jeg godt, Iris. Men jeg er sikker på det er flere som har bedre bilder, Magnar f. eks. Skal nok ta flere bilder jeg også, tror den utvikler seg mer.

Berit sa...

Orchis: Enig med deg. Det er så rogivende å høre på bølgeskvulpet og se utover sjøen mot horisonten. Jeg er sikker på at gylne solnedganger er balsam for sjelen!

Berit sa...

Iris: Den ligger i albumet, jeg sjekka. Nydelig bilde, tatt av Magnar. Mer "moden" blomst, ser det ut til, eller kanskje min er feil, den er ikke så mørk inni/under. (Men hva er det da?)

Ingrid E 's hage 630 moh sa...

Du verden så flott den solnedgangen var, Berit. Ikke så verst den liljen heller da ... :-D

Vi var i Romsdalen i helgen, og været var ikke så verst faktisk. Fikk planlagt litt, gravd litt og satt ned en del gravmyrt.

Vigdis i Romerikshaven sa...

Gratulerer med lilja, Berit!

Marit sa...

Kanskje du har en helt annen lilje? Kan du høre med Magnar om din er den samme som hans, engang...? Lekker var den i hvertfall!

Anonym sa...

Gørrlekker lilje! Er det ikke stas når noe man har venta veldig på endelig blomstrer?

Berit sa...

Hyggelig at dere deler begeistringen! Jeg er dessuten ekstra tent på planter med lang tradisjon i Norge.
Iris: Jeg tror jeg ser an utvikling på blomstene før jeg bryr Magnar. Lilja sprang ut lørdag kveld, bildet ble tatt søndag.