tirsdag 9. juni 2009

Løkblomstring i kontorhagen

Det store bedet i kontorhagen min er først og fremst for roser. Men roser er nå engang ikke spesielt bedårende om våren, så jeg har lagt noen løkgrupper der opp gjennom åra. Krokusen blomstrer i en kort og hektisk periode etter påske. Blir det varmt - og det gjør det gjerne - er det over på to uker. Etter dem kommer perleblomstene, og så følger tulipaner og narsisser.


Jeg prøver å finne fram til sorter som kan klare seg noen år uten oppgraving, for det er et arbeid som kan gå ut over roserøtter, rosegreiner og ikke minst meg - det er en blodig affære å gjøre noe som helst i det feltet. Narsiss Thalia (bilde over) klarer seg fint og blomstringa har så langt blitt bedre for hvert år. Jeg har også fått noen gamle pinseliljer (under til venstre) av ei venninne, de ser ut til å oppføre seg på samme måten.


Gammel pinselilje og tulipan 'Ronaldo' , til høyre tulipan 'Mistress'

Tulipanene klarer seg dårligere over flere år, men jeg har gode erfaringer med Purissima (fosteriana). Darwinhybriden Pink Impression og triumftulipanen Purple Prince står på tredje året og er fortsatt bra. I høst la jeg triumftulipaner fra Eurobulb: Arvella, Don Quichotte, Mistress og Ronaldo. Ettersom pakka brukte en måned på å komme gjennom tollen, ble løken lagt lovlig seint, men nå står de fleste fint likevel. Sorten Arvella kom dårlig, bare to-tre blomster av 10 løk. En erfaring er at jeg må flytte noen av triumftulipanene lenger fram i bedet, nå blir blomstene skjult av bladverket på rosene. Darwinhybridene blomstrer tidligere og har lengre stilker, så de kan overta plassene der bak.

'Pink Impression' og 'Purissima' , til høyre 'Purple Prince'

Og så til sist en liten skatt: Fritillaria pallidiflora. Den gjør ingenting for helhetsinntrykket av bedet, men den kom også med Eurobulbpakka og ble satt ned på første og beste ledige plass, tilfeldigvis i kontorbedet. Og den blomstrer!

6 kommentarer:

elle-melle sa...

Så mange fine løker du hadde her. De gamle pinseliljene er nydelige og så har de jo slik en fantastisk duft.
Det kan være et problem med tulipaner som kommer dårlig igjen år for år. Her har jeg hatt god erfaring med liljetulipanen 'Maytime'. Den blir bare fler og fler for hvert år.

Mokki sa...

Griselekkert! Den 'Ronaldo' var skikkelig fin *noterer på ønskeliste*

Berit sa...

Så Maytime er en stayer, Juni? Flott, da kjøpes den i år.
Jeg er også spesielt fornøyd med Ronaldo, Mokki. Svært mørk, og med lekkert rødskjær i solskinn.

Elsa sa...

Nydelig løkblomstring. Likte veldig godt de hvite narcissene. Og de gamledagse lukter jo så godt.
Det er det som er så synd med løker er at de ofte blir i veien når en skal grave i beda.

Anonym sa...

Lekre saker. Særlig Ronaldo var flott, ja. NOe å tenke på for høstens tulipankjøp... Thalia har gitt seg her. De gamle fra min bestemor er de eneste narcissene som fortsatt er i farta. Den ene er nok narcissus poeticus, som vel du også har? Den andre er en fylt utgave som dufter vidunderlig.

Berit sa...

Har dine Thalia gitt seg, Hilde? Så synd, prøv igjen! Det var dine som fikk meg til å forsøke på nytt. Vet ikke om de gamle pinseliljene er poeticus eller en hybrid av den. Ligner veldig på Recurvus som jeg har på Møre. Jeg har de doble også, i begge hagene, fra bestemors hage i Vallset. Vidunderlig duft, ja!