onsdag 17. juni 2009

Dronning på skrivebordet

En av kollegene mine kom i går med en kvist av ei navnløs rose. Han hadde fått den av en som hadde fått den av osv - og nå blomstrer den hos han, og på skrivebordet mitt. Det ser ut til å være et eks av Nordens Dronning, jeg har sammenligna med min hjemme som sprang ut i går. (Ikke noe eget bilde enda, jeg setter inn et når min har blitt mer fotogen.)

Nordens Dronning, Tsaritsa severa, Kaiserin des Nordens. Tettfylt purpurfarget blomst, deilig duft, har et flott hovedflor og noen spredte blomster senere i sesongen. Hun er en krysning mellom Rosa davurica og Rosa rugosa. Hun setter haugevis av rotskudd, så det er ikke så merkelig at hun har vandret fra gård til gård og hage til hage.

Merkeligere et utbredelsen: På våre kanter finner vi henne stadig vekk under roseregistreringen. Vi vet at hun finnes i Hedmark og Østfold, dessuten er hun rapportert fra sørvestlandet. Hun er vanlig i Russland og Finland, men i Sverige var hun så å si ukjent helt til de seineste åra da interessen for gamle roser tok seg opp. Vandreroser er spennende!

I hjemmehagen blir det sakte, sakte litt mindre kaotisk. I går fikk jeg planta ut to roser, Sissel Renaissance og Winchester Cathedral. Bare 18 igjen, sukk! Brorparten av dem er riktignok historiske roser som skal til Sunnmøre, vi tar første pulje med til helga. Resten må jeg antakelig trykke ned i kontorbedet. Jeg har planer om å utrydde noen kvadratmeter ugrasbefengt hvit Phlox stolonifera, sjøl om den er et syn i full blomst nå. Rosene er viktigere, banna bein, og phloxen er dessforuten noe herk å luke i.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Jeg klarte å kverke rotskuddet av dronninga, jeg. Det ble nok for vått for den, tenker jeg. Sukk!

RandiF sa...

Kan det være mulig at dette er den "vandrerosa" jeg har strevd med å finne navn på? Det nærmeste man har kommet når jeg har lagt ut bilde er Great Western, men er temmelig sikker på at det ikke er den. Min rose er akkurat slik du beskriver, her kan du se bildet av den:
http://www.hagegal.no/hagefora/v/RandiFs-album/gammel_rose_3_jpg.jpg.html

RandiF sa...

Uff, nei. Nå ser jeg av bildet at det ikke er den. Min er enda mer tettfylt og med sjatteringer fra lys til mørk rosa...

Berit sa...

Britt Åse: i år er det nok for seint, men du kan få et nytt forsøk neste år om du vil?

Randi: Jeg er nokså sikker på at din er Great Western. Runde, peonaktige knopper, ikke sant? Den varierer veldig i fargen etter voksested, temperatur, jordsmonn osv. Bladverket stemmer bra også.

RandiF sa...

Håper du kan komme og se på den i sommer da. :-). Skal dere sørover eller nordover?

elle-melle sa...

Denne høres spennende ut.
Gleder meg til å se bilde av den.

Berit sa...

RandiF: Vi tar det etter vær og humør. Skal nok melde fra om vi er i nærheten!

Juni: Venter på at den skal åpne seg skikkelig med flere blomster.

Anonym sa...

Glimrende hvis vi kan ta opp "tråden" neste år, Berit. Huff, at jeg skal være så klønete :-(

Berit sa...

Det er ikke alle rotskudd som vil heller, Britt Åse.