tirsdag 31. mars 2009

Råttent eventyr

Her er Fairy Tale, en småblomstra hipp jeg kjøpte som tørr løk på Plantasjen i 2007. Da blomstra den rundt juletider, og blomstene var grønnaktige med bittelitt rødt på lange stengler. Regna med den ville ha godt av mer lys, så denne gang var den av de siste som ble tatt opp til driving. Det var nok riktig, for nå er fargene atskillig klarere. Det burde gå an å se til tross for dårlig og uklart bilde - de andre var enda verre - forbannelsen ved liten skjerm på husbondens gamle Nikon D70. Nå er blomsten nesten vissen, så jeg har misbrukt sjansen.

Bildet står forsåvidt i stil med planten, som så mistenkelig pjuskete ut, og ganske riktig - blomsterstenglene var råtne ved basis. Jeg regner med at hele løken er råtten, for nå visner bladverket også. Sannsynligvis er dette et resultat av slumsete vanning, løken står ikke så høyt i potta som den burde. Så lærte jeg det, på den harde måten. Det kommer riktignok en sideløk i potta, den ser frisk ut så langt. Jeg skal ta opp alt sammen og prøve å redde babyen, så kanskje det kan bli nye eventyr om to-tre år. Blomsten er nemlig riktig søt.

Har tjuvkikka nærmere på roselista til Bjørke. Han får hardføre stammeroser!! Der hele greia tåler like mye som sjølve rosa, om dere skjønner hva jeg mener. F. eks. oppstamma Morden Blush - H6. Det må bli et syn for guder! Eller oppstamma Louise og Therese Bugnet, og et lite antall andre sorter. Begriper ikke hvordan de får til herdigheten, om de da ikke er stamma opp på samme måte som margeritter og fuchsia, ved at en av deres egne greiner utgjør stammen. Må se grundig på dem når de er på plass i hagesenteret!

9 kommentarer:

Anonym sa...

Ånei, så kjedelig! Lykke til med å redde den lille, da
:) Line

Elsa sa...

Det hagesenteret til Bjørke høres ut som det er verdt et besøk.
Hardføre oppstamma roser kan da ikke være poda, her må det være som du sier at de er oppstammet på samme måte som fuchsia.

Mari Anne sa...

Hm-oppstamma roser som overlever... Det høres ut til at ønskelista mi brått ble enda lengre enn den allerede var.

Berit sa...

Omtrent 250 sorter, Elsa, og bestiller det vi ber om. Kjell er en ekte entusiast, og har dessuten flere særdeles dyktige og kunnskapsrike medarbeidere.

Berit sa...

Mari Anne: Ta deg en tur, det er da ikke SÅ langt for deg? Blir gjerne med på innkjøpsraid, jeg! Noe lenger avstand for Elsa, men du bør absolutt stikke innom om du er i traktene.

Sigrid sa...

Det hørtes spennende ut. Jeg må nok legge opp til å titte litt når jeg skal hente den du har bestilt til meg :-)
Synd med Fairytailen - men sånt skjer.

Mari Anne sa...

Ja, kanskje det? Guttene mine er den veien av og til. De kommer til å bli veldig overrasket om jeg ville bli med dem.

Rekkehuset sa...

Så spennende - jeg synes oppstammete roser er så fint! Og du, det krokusbildet litt lenger ned gjør meg litt misunnelig altså, her er bare snø....

Berit sa...

Jeg misjonerer gjerne litt for en sann entusiast. Og for medhjelperen hans, hun er en racer til å oppformere gamle, lokale stauder og liljer.

I ettermiddag har jeg doktorert på Fairy Tale. Mor er kompostert (var det nesten allerede der hun sto), barnet har fast løk og to blad og ser ut til å kunne overleve. Dårlig med røtter, bare, hun får få litt ekstra undervarme på kjøkkenbenken.