onsdag 17. desember 2008

Lys i mørket

Jeg hører til dem som irriterer meg over språkbruk. Kanskje mest av alt over at kj-lyden taper terreng til sj-lyden, og at det blir betrakta nærmest som en naturlov. Hallo? Har dere tenkt over konsekvensene? Hvordan kan folk vite hva de skal skrive når de ikke lenger hører forskell på kjede og skjede eller tjeld, Kjell, og skjell? Det åpner for en uendelighet av misforståelser. Noen komiske, riktignok. (Nææi, jeg skjenner ikke til når vi får inn igjen den skjolen, det er så forskjellig hva vi tar inn i skjeden!)

Men det er altså håp for språkfølelsen til den oppvoksende slekt. Jeg snakka med barnebarnet i telefonen, og hun hadde spist kylling og chips, nemlig. Ikke skylling og ships. Kan hun, kan jamen voksne!

Jul: Tre nye sorter i boks i går: Kanelstjerner, berlinerkranser og borstabelbakkels. Manglende tomler strikka, 1 par er uten en løs tråd. I dag blir det ertesuppe i heimen på syltekjøttkrafta, det er også en slags juletradisjon. Og så har jeg kjøpt et nett og lubbent lokaldyrka juletre, norsk gran.

Gårsdagens Megahipp: Double Six. Mer julete blir det ikke! Spent på om den faktisk har 6 klokker pr stilk, som Hadeco hevder. Skulle gjerne sendt deg noen, Cherie, men det går nok dårlig i posten.

13 kommentarer:

IngunnBW sa...

Dette var et innlegg etter min smak! Språket er en av mine kjepphester. Jeg er også hoderystende vitne til at språket utvannes og at kj-lyden mest sannsynlig blir borte til fordel for skj. Helt grusomt! Og den gang da, hver gang når blir den gang når, hver gang når....Henne og ham forsvinner også. Og alle disse formene og måtene som er tillatt. Jeg river meg i håret! Og ser med svært skeptiske øyne (for å si det mildt) på Språkrådet som kommer med forslag om det ene etter det andre som ødelegger språket vårt og gjør det mindre og mindre nyansert. Jo, jeg har en til. Nå heter det jo før, jo bedre, i stedet for jo før, desto bedre.

potentilla sa...

Glem ikke stakkarene som får nytt navn. Min venninne Kirsten er litt lei av Shirstn...

Miamaria sa...

Helt enig! Jeg kunne gått i protesttog mot dette! (Her kunne det nok blitt ropt en del kule slagord...)

Jeg synes ikke "slike folk" skulle fått komme til noen steder i muntlige medier, verken radio eller tv. De skulle blitt henvist til avisene, disse.

Men så skal man jo ikke diskriminere handicappede da. Ja, talefeil er vel et handicap? ;)

Anonym sa...

Helt enig med dere andre som har kommentert her. Noe annet som også irriterer meg er at "det er sinnsykt bra" eller "dritbra" når noe skal beskrives som fantastisk eller veldig bra.

Berit sa...

Ninni: Og "i hytt og pine" i stedet for "i hytt og vær" Mange eksempler her!

Potentilla: Din venninne Shirstn får finne seg en Shell å dele sorger med.

Miamaria: Det som er ille er at det ikke lenger REGNES som talefeil, men som en uavvendelig språkutvikling!

Vet godt at jeg kaster stein i glasshus (drivhus?), jeg er ikke særlig språklig stø sjøl. Men det går mer på vingling mellom radikale og konservative former, gjerne i samme setning. Pinlig det og.

Berit sa...

Elsa: Jeg blir også lei av de to der, særlig når de kommer i annenhver setning.

Anonym sa...

Det er nok en tapt kamp. Men irritasjonen blir ikke noe mindre av den grunn. Jeg har dog en liten mistanke om at besteforeldregenerasjonen slet med frafallet av Dem og De samt alle de vulgære a-endingene... ;)

Min pet-hate er "en bakdel" (er ingen ulempe).

Berit sa...

Mulig det er en tapt kamp, men jeg har i alle fall tilfredsstillelsen av en familie som snakker "reint" - veslejenta inkludert.

Ingrid E 's hage 630 moh sa...

Jeg er så hjertens enig med alle dere her! Særlig synes jeg bruken av "sinnsyk" blir så forferdelig feil. En skulle ikke tro at de som bruker dette ordet om alt og alle, riktig er klar over hva de egentlig sier, eller hva dette ordet egentlig betyr. Og dette med kj, og skj- lyden. Det er jo virkelig forskjell på skjede og kjede!!! Det er vel ingen som går rundt med skjede rundt halsen, eller????
Under barne-TV en gang hadde de fått inn brev og tegninger fra seerne. Da programlederen (en guttehvalp rundt 20) proklamerte at "nå skal dere få høre va han har skrivd", holdt jeg på å dette av stolen. Det går da virkelig ikke an!!!!
Objektsformen - feks. dem, ham og henne synes også å bli mindre og mindre brukt. Han kom hun i møtet blir liksom ikke det samme som han kom henne i møte. Nei, her har det vært slurvet i norsktimene, uten tvil!
Jammen er jeg glad for at begge mine to har hatt en lærerinne av den gode gamle sorten, som vet hva norskundervisning virkelig handler om!!!
Og skjønnskrift er det nok ingen som vet hva er lenger, dessverre.

Uff. Da fikk jeg tømt meg for mye gørr på en gang....
Takk Berit - nå føler jeg meg mye bedre :D

pepperkverna sa...

Språk er viktig! Vi sliter med vår 8 åring og disse lydene. På skolen har de gitt opp, der griper de ikke lenger fatt i den problematikken. Synd synes jeg.Og så bøe jeg veldig nysgjerrig på kanelhjertene dine.......Hege

Berit sa...

Hei Hege, koselig du stakk innom!

Kanelstjerner:
250 g skålda, malte mandler
250 g sukker
2 ts kanel
ca 1,5 eggehvite

Knas til en deig, kjevles ut til ca en halv cm tykkelse, stikk ut stjerner med liten pepperkakeform.
Steikes ved 160 grader 12-15 min til lys gylne. De skal være seige inni. Stryk på melis/eggehviteglassur mens de er varme, la tørke og rett i tett boks. Husbondens favoritt!

pepperkverna sa...

Tusen takk! De blir helt sikkert favoritt her i huset og! Henter junior litt tidlig på SFO og prøvebaker i ettermiddag. KLem Hege

Marit sa...

Ja, vi har vel alle våre språklige kjepphester ;) Men jeg er enig med smgj som skriver:

Jeg har dog en liten mistanke om at besteforeldregenerasjonen slet med frafallet av Dem og De samt alle de vulgære a-endingene... ;)

Dette er nok ikke en noe nytt, for folk har alltid irritert seg over nye språkformer og uttalelser ;)
Jeg husker jeg innprntet at kino het kino og ikke schino ol. for min datter når hun vokste opp. Faren min heter forøvrig Kjell, og jeg tror ikke han hadde satt pris på å bli kalt Skjell... ;)

Artig hvor mye dette betyr for oss, mens den oppvoksende generasjon klarer seg fint med sms språk. Jeg tror vi skal få mer å irritere oss over i fremtiden, ja...