mandag 5. april 2010

Eggende saker

Til barndommens påskefrokost hørte dekorerte egg. Mor og tre jenter gikk i løs på de nykokte med iver, kreativitet og fargestifter som smelta på de varme egga. Det skulle gjøres skikkelig, så fikk det heller være at de ikke var spesielt varme lenger når de kom på bordet og at noe av fargen smitta over på innmaten og ble fortært. Far min ymta nok av og til noe om det kunne være nødvendig å tegne på maten, men han ble glatt nedstemt av sine kunstglade damer.

Men så fine som inspirasjonskilden ble de aldri! Vi hadde en ungarsk pleiebror, og hvert år kom det fine kort til påske fra hans familie med kunstferdig dekorerte egg på. Å, de var så utrolig nydelige! Og en viktig del av ungarsk folkekunst, vet jeg nå. Det males på rå egg, innmaten tørker inn med tida. (Jeg har lånt bildet fra et ungarsk museum i Cleveland, Ohio.)

Da mine unger var små, hadde vi i all hovedsak forlatt ideen om dekorerte frokostegg. Derimot dekorerte vi utblåste egg til å henge opp. Det ble mye kaker og eggerøre i den sesongen! Fargestifter, vannfarger, voks og batikkfarger, fargeblyanter, tusj, vi har prøvd det meste. Mange av kunstverkene har gått i knas oppigjennom åra, men de gjenlevende henges opp hver påske. Det er hyggelig å se dem igjen: Der er det egget musikeren laga i barnehagen, der er det hans søster malte teatermasker på i svart, hvitt og sjokkrosa lakkfarger, der er svigerfars med søte, detaljerte påskeharer. Jeg telte dem da jeg hengte dem opp i påsketreet i kjellerstua på Sunnmøre, 44 stk. Nå er de velberga nede i eskene igjen og stua bort til neste gang.

9 kommentarer:

Vivishagerom sa...

Det er koselig med egg i påska. Vi tar også inn kvister og pynter med eggene som unga har malt i barnehage og skole.
Ha en fin kommende uke.

Anonym sa...

Nydelig! Og så artig med historiene som følger med.

Mariann sa...

De ungarske eggene var virkelig vakre. Kan skjønne at de ga inspirasjon til maling. Det må være kjekt med malte egg som har minner knyttet til seg. Et koselig gjensyn hvert år.

Marit sa...

Flott historie og flotte egg! De ungarske eggene var noe for seg selv :)

IngunnBW sa...

Så flotte de ungarske egene var :) Det er så koselig å pynte med påskepynt fra barnas egen produksjon, de er gode minner å ta frem.

Vigdis i Romerikshaven sa...

Artig historie fra din barndom, Berit! Synes jeg ser for meg faren din i den entusiastiske jenteflokken! Skjønner nå godt at dere ble inspirerte.

ToneM sa...

Vakre påskeegg og fin tekst!

Berit sa...

Takk for hyggelige kommentarer! Er det flere enn meg som opplevde sjølmalte halvkalde egg til påskefrokost?

elle-melle sa...

jeg har aldri malt egge som skal spises, men ofte så farger vi dem samtidig som de koker. Da bruker vi naturmateriale eller rett og slett konditorfarge i vannet. Noen ganger så binder vi litt hyssing eller trer en strikk rundt dem for å få litt liv i fargene. Mange ganger har vi også blåst ut egg som ungene malte på. Jeg har noen slike liggende i eggkartonger jeg også. Det er så hyggelig å pynte med de eggene til påske synes jeg.