mandag 14. desember 2009

Tapt og funnet

Tapt: Kampen mot egen julenedtellingsarbeidsplan. Ny og mer realistisk må utformes.

Funnet: Kakeoppskriftene mine! I en boks nederst i kommoden sammen med julemerkelapper og bånd. Det lønner seg å pakke inn presanger av og til. Puh!

Bakt: Baselerkaker, peppernøtter etter brumunddalsnaboens oppskrift, nøttekakene med sitron, svigermors vaniljenøtter, og dessuten Sifoladens små juletertærter med hasselnøddemazarin (takk, Britt Åse!). Deiger står klar til pepperkakehus og figurer, goro og kanelstjerner. (Og så vurderer jeg skjæreredene, vi får se.) Ingen bilder tatt så langt, jeg kan muligvis dandere et kakefat når ferdig med alle sju - nei 10-11.

Ellers? Lørdag gikk med til julemarked på Rudi gard. Kjempekoselig, anbefales! Vi i rosegruppa fikk solgt gele og marmelade for omtrent 5000 kr på 2 x 4 timer, det var slett ikke verst. Det er mye igjen også, så vi får teste andre evenementer på nyåret. Ikke minst fikk vi flere interesserte rosemennesker i tale, og flere på mailinglista vår.

Søndag kom veslejenta og mor hennes på besøk. Vi trilla marsipan og sang luciasang, ellers fikk jul være jul til de vendte nesene hjemover. Liten innspurt med noe bakst på kvelden. Men resten av kakene må vente. I kveld må jeg lage sylte, det er så vidt den den rekker å bli ferdig til lille julaften da den etter vår tradisjon skal prøvesmakes både lenge og vel.

Ettersom det er lite hipt å finne i nærbutikkene i år, har jeg tatt opp de første fra kjelleren til driving. De to første viser knopp. De rekker nok ikke ut til jul, men jeg juksa med tre hvite navnløse fra Rimi. Og så har jeg fine, hvite svibler i gullpotter. På kontoret blomstrer Plantasjenhippene. Miracle er dobbel og lyst orangerød, så der tror jeg miraklet har skjedd alt, den ser slett ikke ut som på bildet fra Hadeco. Merry Christmas er riktig så fin og julerød, Intokazi er som den skal være. Rent bortsett fra at ingen av dem har røtter å skryte av, løkene rugger fram og tilbake i pottene så jeg må lene blomstene mot vindusruta. Jaja.

11 kommentarer:

Anonym sa...

"Alt som ikke er stjålet eller brent, kommer for sin dag" påstås det. Det gjelder visst for kakeoppskrifter også. ;)
Det er hippetørke i butikkene her også - men det ser for første gang ut for at jeg klarer gjenblomstring, så det er ikke så farlig. Gjødselpinner og provadopinner er satt ned så her er både næring og småfluer under kontroll. Så langt.

Berit sa...

Det var en lettelse å finne dem igjen, i alle fall. Må skylde på hastverksrydding, det fører med seg en del leteaksjoner.

Mariann S sa...

Kor bra du fant igjen kakeoppskriftene då :)
Eg brukar også å bake rundt 10 sortar, men i år blir det maks 5 (har laga 4) om eg gidd lage krumkakene. Ønsker deg ei fortsatt fin adventstid :)

Berit sa...

Å ja, krumkakene hadde jeg glemt. Da blir det 11 eller 12. Men veldig små porsjoner!

Anonym sa...

Kutt av stengelen på hippene når de bare står der og er ustødige. De holder like lenge i vann i vase som om de får stå på "rot". Passer så godt sammen med en enkel, slank furukvist, synes jeg.

Randi M. er den anonyme.

Randines hageblogg sa...

Kjekt at du fant dine kakeoppskrifter igjen. "Evig eies kun det tapte" eller "den som leter finner, men ikke alltid det en leter etter" pleier jeg å si når jeg leter febrilsk etter noe.

Eller er jeg imponert over din kakebakstiver, lykke til videre med baksten.

Lister til jul må stadig revideres, det er også min erfaring og jul blir det uansett!

ToneM sa...

Imponerende bakeliste! Når det gjelder " Skjæreredene", så kan de også anbefales! I mi oppskrift heter de "Fuglereder" og er blitt en årviss tradisjon. Jeg steker dem som teskjetopper på bakepapir, altså ikke i form. Dessuten steikes mine reder på svakere varme. Steiketemperatur: ca 150 grader. Steiketid: 25 - 30 minutter. Da tørker de meir enn de steiker, og de blir lyse og fine i farga.

Anonym sa...

Så bra du fant dem igjen da.- Hva med å poste oppskriften (og bilde) på de nøttekakene med sitron? Eller er det en statshemmelighet?

Berit sa...

Småkaker til jul er en av mine diller. Et år hadde jeg over tjue sorter - men det var mens ungene bodde hjemme (og i kakeboksene) og før mannfolket gikk på kolesteroldiett. Til gjengjeld vasker jeg så lite at det nesten er flaut!

ToneM - takker for skjærereirtips! Fint at en kan unngå papirformer, er ikke så glad i det.

Hilde - nøttekakeoppskrift skal bli. I morra, kanskje? Så vet jeg hvor jeg skal finne den igjen neste gang den er vekk også. ;)

Randi M: Hadde nok skåret dem av hjemme. Men på kontoret er verken vaser eller furukvist, så de får bare lene seg.

Rekkehuset sa...

He, he, ja vi er flinke til å legge planer - og de har kanskje sin nytte selv om de stadig må revideres:-)Jammen godt du fant oppskriftene dine, kan tenke meg det var en treg start på julebaksten. Ser jo ut til at du har fått hentet inn etterslepet nå da!! Jeg er så imponert over alle som baker i bøtter og spann; vi baker pepperkaker av ferdig deig og det er omtrent det eneste også. Ha en fortsatt fin innspurt, hjertelig hilsen Hanne.

Berit sa...

Ikke noe å være imponert av - jeg gjør det for egen fornøyelses skyld. Baker aldri småkaker ellers i året.