fredag 11. desember 2009

Nestenkatastrofe på kakefronten.

Julebaksten har kommet skeivt ut hos meg i år: Oppskriftene er vekk! De befant seg på sjøllaga matkort i en boks blant andre oppskrifter, men da jeg hadde stabla fram ingredienser her om kvelden for å begynne å lage deiger, var de plutselig ikke der. Sist sett jula 08. Krise i heimen, vi (jeg) må jo ha akkurat den varianten av akkurat de kakene til jul, tradisjonsmennesker som vi (jeg) er. Husbonden tar det med ro, han er ikke så opptatt av jul i det hele og slett ikke av småkaker, men jeg finner altså glede i slike tradisjoner. Etter forgjeves leteaksjon hele kvelden ble det klart at det måtte gjenoppretting til, nesten like tidkrevende som adresseboka hans.

Noen slag var greie å finne igjen. Takk og pris for at jeg samler oppskriftshefter i tide og utide! Berlinerkranser og bordstabler fant jeg i brosjyrer fra meierienes prøvekjøkken - de ble bakt i går, prøvesmaking viser at de smaker som de skal. Bordstabeldeigen var faktisk enklere å kjevle enn den gamle, det er helt OK for meg.

Evig eies kun det delte, sier de i genressurskretser. Det gjelder kaker også, jeg fant igjen baselerkaker på hageforumet og kanelstjerner på bloggen. Og noen oppskrifter finnes i trygg, håndskrevet utgave hos mor og svigermor, de kan jeg bare hente på nytt.

Derimot hadde jeg noen gode nøttekaker med tre slags nøtter, egg og sitronsaft. Jeg vet jeg fant dem på nett, jeg har lett, men ikke funnet. Derimot fant jeg mye annet, og med fantasifulle navn. Hva sier dere om skjærereir, måkelorter, møkkatrøfler, rosenmunnkaker eller revelorter? Sjekk variantene på det søte liv!

I dag skal husbonden på gutteklubbjulebord, jeg har tenkt å benytte ensomheten til bakst akkompagnert av julemusikk fra Bugge Wesseltoft og The Source. Og et lite glass vin eller tre, han kan jamen kjøpe seg brodder og stolpre seg ned bakkene på egne bein.

Bildet er lånt fra snakk.klikk.no

9 kommentarer:

Villrose sa...

Mrsmt?
Driver febrilsk og leter etter en tidsskriftsamler som inneholder en spesiell oppskrift til "ribbensteg" som skal lages søndag. Blant annet. De tre øvrige var "der de skulle være". Den ettersøkte befinner seg (kanskje) i et skap sperret av en vegg av esker (og gubberot) i kjellerboden...

Anonym sa...

hehe - det er grunnen til at jeg legger oppskriftene i bloggen etterhert. Ikke det at de er så enestående, emn at de da er duplisert og enkle å finne igjen.

ToneM sa...

Jeg har selv opplevd slik oppskriftkatastrofe, så jeg skjønner godt hva du meiner! Takk for linken til mange nye og uprøvde oppskrifter - og noen gamle, gode. Jeg oppdaga blant annet at "Skjærereder," som du nevner, allerede er ei tradisjonskake her i heimen. Jeg fikk faktisk oppskrifta for nesten 40 år sia... I min variant heter den "Fuglereder," men den er prikk lik. :-) Kos deg med baksten og god helg!

Berit sa...

Det ironiske er at de sikkert dukker opp igjen. Etter jul!
Nåja, vi klarer oss nok uten de sitronsmakende nøttekakene. Ikkeno pene, men gode!
Skjæreredene har jeg faktisk skrevet ut og vil forsøke.

Elisa sa...

Møkkatrøfler... fnis! Minnar meg om mi kjære mamma som er irsk, ho har budd i Norge i bortimot 35 år men har likevel eit par språklege feilskjær enno. Ho klarar blant anna ikkje å seie mokkabønner, det blir konsekvent møkkabønner - til stor glede for slekta!

Lykke til med gjenopprettinga, det høyrest ut som om du er på god veg.

Berit sa...

Hihi, Elisa!
Gjenoppretting er OK, jeg finner så mye nytt underveis og spennende underveis.

Anonym sa...

Hvis det er dine egne kaker du har tatt bilde av, så bøyer jeg meg i støvet av beundring.
Her er ikke bakt en eneste kake ennå, men jeg kjenner at det er like før jeg må ta meg sammen, og ikke minst pusse vinduene. Greit at det går an å se ut. Og det er plussgrader, så jeg har ingen unnskyldning, har jeg vel?

Berit sa...

Bildet er lånt, Hilde. Som skrevet står. Men sannelig er de pene kakene mine også! Jeg får dokumentere i kveld, skjønner jeg.

Randines hageblogg sa...

Katastrofer i førjultiden er ikke noe hyggelig. Godt at oppskrifter finnes i hefter og ikke minst på nettet.

Ha en fin kakebakekveld med musikk og rødvin...