mandag 24. mai 2010

Aurikkeltid


Pinsetur til sunnmørhagen. Plutselig er de tidlige påskelijene visne, de seine sortene og pinseliljene tar over blant narsissene. Ruteliljene nikker med hodene og ser falsk beskjedne ut - det er egentlig tøys, de brøyter seg umerkelig fram og dukker opp fra intet de underligste steder.
Men framfor alt er det aurikkeltid. Jeg håper etter hvert på en brei aurikkelkant på innsida av det store rosebedet. Det skal ha vært bed med aurikkelkant i hagen i min sjelefrende Helgas dager, hun planta og stelte her for nærmere hundre år sia. Noen deler av kanten begynner å ligne noe, resten av veien rundt trengs det fjerning av roserotskudd og tidlige påskeliljer. Det kommer, det kommer. Neste gang jeg deler auriklene skal det bli en fyldigere kant.
De ville jo vært stilig med en ensfarga brem, men jeg er av den nysgjerrige sorten og vil helst ha alle varianter jeg kommer over. Noen er arva, noen er bytta, noen er sådd og noen er kjøpt, så aurikkelkanten er like brokete som rosebeda er når de blomstrer. Så vær så god - noen få av bitene i aurikkellapskausen!


19 kommentarer:

ToneM sa...

Her var det virkelig mange vakre aurikler! Jeg synes nesten jeg kan kjenne aurikkelduften heilt hit...:-)

Red Hobbitt sa...

WOW for en blomstring. Jeg har også fått øyet opp for aurikler. Planlegger et eget bed ved inngangspartiet med masse aurikler i. Noen sier det blir så kjedelig etter blomstring. Men jeg har selv sett det på en hagevandring, at bladene er fine når de får godt stell. Og det er jo så deilig med duften når man går ut av huset.
Ønsker deg ei fin hageuke.

Marit sa...

Så mange flotte du har! Spesielt den rosa var alldeles nydelig :)
Det er en herlig tid når auriklene blomstrer. Ha en strålende uke!

Alexia sa...

Nydelige aurikler Berit! Skal så slike en gang når jeg får tid...når det blir er vel heller usikkert ;) *lol*

Tove sa...

Der har du mange flotte aurikler. Den lyseblå og den lyse rosa er helt nydelige. Ikke noe er som å samle på Aurikler :-)

Berit sa...

Er man samler, så er man. :D
Med auriklene tenker jeg mer mangfold enn navnesorter. Men gamle varianter er ekstra velkomne, den røde og den rosa på bilde nr. 2 er slike arvesorter fra Gudbrandsdalen. Bjørke har også formert opp lokale sorter for salg.
Red Hobbitt: Jeg synes nok at auriklene mine ser litt pjuske ut ei tid på ettersommeren, men så kommer de seg igjen.

Therese sa...

En aurikkel eller to hadde ei vært å forakte ser jeg :)

inger Lises quilt og hage sa...

Oij for et skue. Nydelig er bare småbokstavane på kor vakre desse blomane er. Skulle du ha overskudd kjøper eg gjerne.
Inger Lise

Berit sa...

Hyggelig om flere blir smitta av aurikkeldilla! Har ikke noe overskudd enda, Inger Lise, jeg trenger flere sjøl og holder på å formere opp. Men de er lette å få tak i. Mange av mine har jeg fått med å kjøpe fargeblandingspotter i hagesentrene.
Å bytte sorter er derimot aktuelt ;)

IngunnBW sa...

Ååå...sukk, så vakre aurikler! Jeg må helt bestemt ha meg noen hvite sammen med de hvite vårblomstene mine :) Alle farvene var lekre, særlig den gammelrosa og den helt mørke.

Kathrine sa...

Du så flotte! Jeg var på Ringve Botaniske hage forrige helg her i Trondheim, og det blomstrer det virkelig i Primulahagen. Mange hundre forskjellige, og det er så nydelig!
Jeg har ikke så mange enda, men det blir sjø:))

Kathrine sa...

Og ja, forresten. Jeg bruker mye speil.

:-)

Berit sa...

Ninni: Den blå og den kremhvite hadde etiketter fra Randesund planteskole. Jeg har bare hatt de to et par år, så de er ikke så store tuene enda. Ellers er jeg som nevnt åpen for bytter ;)

Kathrine: Primulahagen på Ringve var bare under opparbeiding sist jeg var der. (Lenge sia ungene bodde i Trondheim og vi var på hyppige besøk.) Den må være et syn!

Anonym sa...

Kanskje aurikkelduften er en av favorittene dine? Her ligger iallfall en liten utfordring.
http://smgj.wordpress.com/2010/05/31/sju-favoritter/

Anne (Moseplassen) sa...

Aurikler :D
Det er så fint et navn, flott plante, herlige farger, gøy tekstur.

Aurikler må jeg ha. (og større hage *ler*)

Berit sa...

Du trenger ikke så stor hage for ei lita tue aurikler, Anne. En har bare lett for å ønske seg flere....

Mari Anne sa...

Nå skjønner jeg plutselig hvorfor det finnes egne foreninger for aurikler rundt omkring. Fantastiske farger du har. Hvordan er bladene etter avsluttet blomstring?

Berit sa...

Mari Anne: Beklager sein publisering, har vært nettløs et par uker. (Det mobile bredbåndet mitt sa takk for seg første feriedag, nå surfer jeg på et usikra nett.) Bladene har en periode utpå sommeren da de er litt pjuskete, men de kommer seg igjen, og av og til kommer en liten høstblomstring.

Anonym sa...

Nice post...Thank you for sharing some good things!!