onsdag 17. mars 2010

Jula varer helt til påske


I vinduskarmene er det fortsatt "juleblomstene" som rår: Her siste stilk på en ukjent, hvit julehipp og første på Donau. Donau er vakker og et spesielt kjærkomment syn, det har vært mye forfall og frafall i hippekassene. Jeg har nok vært litt sløv og fulgt dårlig med. Jeg er ikke sikker på hva som har tatt knekken på dem, om det er sommeroppholdet i grønnsakhagen, den overraskende frostnatta (au, au!) eller at noen av pottene var for våte da de ble satt i vinteropplag. Åkkesom er er det dårlig stell med dem i år. Noen har knopper de ikke klarer utvikle, noen kommer med bare blad, noen er simpelthen råtne. Råtningsdøden har dessverre rammet et par av yndlingene fra i fjor: Sweet Lilian og Lovely garden. Sistnevnte fikk jeg riktignok redda et par småløk fra som ser ut til å vokse, så om noen år, så kanskje, kanskje. Motivasjonen for en liten bestiling til høsten øker, spesielt fordi det var så lite spennende å skaffe på rot her siste sesong.

Avslutningsvis mi tradisjonelle julegruppe på speilhylla i (den kalde) gangen, avkledd rød sløyfe. Sviblene holder nok til påske i år også.

13 kommentarer:

Anonym sa...

Jeg har noen som rett og slett står i stampe. Ikke blader, ikke knopp, men heller ikke råtten løk. Noen gode tips? Mer lys? Jeg har vannet dem jevnt, men veldig sparsomt. Føler meg rett og slett snytt. Heldigvis har jeg en egensådd og 'Bingo' i knopp - om enn til påske i stedet for jul, som du sier. :D
Vel - blomster er alltid velkommen.

Berit sa...

Snytt er ordet. Ikke vet jeg hva som skjer. Jeg har kasta et par sånne sjøl, det var sorter som det er enkelt å erstatte, så jeg gadd ikke dille med dem.

Marit sa...

Så sørgelig at de går ut for deg da siden du er så glad i de. Eurobulb har vel mange av de ,så de er nok å få tak i igjen.

Berit sa...

Har nok ikke dulla nok med dem. Forige sommeren hadde jeg ikke så mange, da var de med på ferie, da likte de seg bra! :D

Mari Anne sa...

Du skal se det er det som skal til, ferie :-D

IngunnBW sa...

Sviblene tror nok det er jul enda med den kalde og lange vinteren vi har...
Men så synd med hippene som ikke vil

Berit sa...

Synd med hippene ja, men det da flere å få tak i. Og mange av dem tar bare et hvileår, ser det ut til.

elle-melle sa...

I fjor ble jeg så inspirert av dine hipper at jeg ville forøke å spare dem. Vanligvis blir de bare kastet:(
Men jeg glemte dem bort og da blir det nok ikke noen nye blomster på dem for meg. Men nå har jeg noen som er spart på fra denne jula så jeg gjør et nytt forsøk.
Skal jeg plante dem ut i hagen til sommeren? Og hva gjør jeg med dem nå?
De som jeg har spart står fremdeles i de samme pottene i stue/kjøkkenvindu og får en skvett vann i ny og ne, blomsterstilkene er klippet av og de har grønne fine blader, men hva nå?

Mine svibler er histori for lenge siden.

Berit sa...

Jeg er langt fra noen ekspert, Sigrid og Cherie f. eks. er atskillig mer erfarne enn meg i hva og hvordan. Jeg har forstått det som at romtemperatur, godt med lys (mine står i vinduene)og generøse mengder gjødselvann er bra. La tørke opp mellom hver vanning. Jeg fikk best resultat det året jeg lot dem stå i pottene sine oppå bakken og passet dem med vann/gjødsel som da de sto inne. I fjor gravde jeg pottene ned i kjøkkenhagen og reiste fra dem, det funka vesentlig dårligere, uten at jeg kan si om det er klimaet eller metoden som gjorde utslaget. La tørke opp(!)og sett kjølig før fare for nattefrost (jada!), la stå kjølig i noen uker (minst 8?) for å få knoppsetting. Ta fram til driving når det måtte passe. Undervarme f. eks. på varmt badegolv er gunstig for å sette dem i gang. Vann forsiktig fra du tar dem opp og til knopper/blad dukker opp.
I fjor hadde jeg visst 100% gjenblomstring, i år kanskje 50%.
Og så har fugler eller noe forsynt seg med noen av navnelappene mine, så det blir litt ekstra spenning.

Anne (Moseplassen) sa...

fine hippene :)
Jeg har sagt det ofte i vinter, men jeg synes det er så leit at man anser amaryllis som en juleblomst. Den er jo så fin, og når den ikke er rød så er den da ikke det minste julete heller. (ikke for at den nødvendigvis er julete når den er rød heller da, men du skjønner vel hva jeg mener)

Jeg setter nå pris på å se de året rundt :)

Sigrid sa...

Tror nok at sommeren rett og slett var for fuktig for dem og at det har blitt råte og sopp av den grunn. Jeg mistet veldig mange i sommer :-(

Berit sa...

Felles skjebne, Sigrid - men om det er noen trøst, vet jeg ikke. Kan hende de får være med på ferie igjen i år, de som er igjen. Til solkysten (lol)!

Vivishagerom sa...

Herlig med blomster om det er jul eller påske. Flotte bilder.