mandag 9. februar 2009

Sunnmørsuke

Vi har hatt ei fin uke på Sunnmøre. Stille vær, så vi fikk gått båten til Ålesund for årlig motorservice. Turen tar omtrent tre timer (mot tre kvarter med gamlebåten), så vi gikk ned dagen før og tok ei overnatting ved verkstedkaia før service. Hyggelig med ei natt ombord igjen!
Deretter bygde det seg opp til feiring. Vi hadde invitert noen gode venner hjemmefra til helga pluss noen lokale til sjølve feiringa, så det var et og annet å gjøre med forberedelser. Jeg hadde lovt jubilanten at han skulle slippe å ståke på kjøkkenet denne gangen, og bevæpna med ymse oppskrifter gikk det ganske greit.

Tok imot folket fredag kveld med Gundas Mulligatawny. Ikke prøvekjørt før, men min tillit til Gundas oppskrifter viste seg å være fullt berettiga. Stor suksess! Port with the soup (vi måtte jo prøve!) var forbausende riktig, øl funka også.
Lørdag formiddag hjemmelaga ertesuppe og små rundstykker i naustet. Den er jeg trygg på. Deretter rusletur og badstu. Koldtbord til kvelds, kun sjømat: Fire slags nedlagt sild, rekekabaret, krabbesalat, basilikummarinert røykelaks, varmrøkt makrell (husbondens eneste bidrag) avokado med reker og hvitløksrømme, og Gundas lefseruller m. røkelaks og snøfrisk. Den siste var kveldens store vinner - utrolig godt! Riktignok måtte jeg improvisere litt. Oppskrifta sa potetlefser, men det finner du ikke på Møre, så det ble vestlandslefse fra pakke. Fant ikke sylta ingefær heller, så jeg måtte sylte sjøl - det fungerte. Garantert ikke siste forsøk på lefserullene, men neste gang skal jeg hamstre riktige ingredienser på forhånd.

Hagerelatert: Snøklokker og klosterklokker viser hvite tupper, ellers har det skjedd lite sia sist. Jorda var hardfrossen hele uka, ingen luking mulig. Jeg leide den hageinteresserte delen av forsamlinga rundt lørdag og pekte på at det faktisk blomstra i kulda: Der - tusenfryd. (Måtte riktignok børste av 2 mm snø for at de skulle synes.) Der - lilla primula. Der - kusymreblomst. Der - snøklokketupper. Der - juleroseknopper! Eksotisk for østlendinger.

Kom hjem seint i går. Var redd for frosne vannrør etter ei iskald uke, men det gikk heldigvis bra. Derimot måtte jeg ut i kulda og måke snø for at vinterpinglebilen min skulle kunne ta seg ut på offentlig vei i dag. Den trives best på sommerføre, akkurat som meg.

Gruer for mer snømåking i 20 kalde i kveld. Men gleder meg til frøboksen som jeg håper ligger i postboksen min! Og så gleder jeg meg over at vi kommer til å spise rester halve uka, så jeg slipper lage hverdagsmat. I dag: Mulligatawny. Mmm!

5 kommentarer:

Anonym sa...

Så det er du som har tatt med vinteren oppover til Møre altså:-)
I dag laver snøen ned her, og temperaturen har krøpet opp på nullpunktet + -.
Etter all barfrosten gjør det godt med en vinterdyne over hagen.

Gratulerer med overstått og vellykket feiring!

Berit sa...

Skyld ikke på meg, jeg har særs dårlig forbindelse til værguder og andre guder, ;) Men det var da pent og stille i alle fall?

Anonym sa...

Så gøy at oppskriftene funka, no vart eg glad, Berit! :D

Berit sa...

Sverger til opskriftene dine, Gunda. Første stedet jeg leter når jeg vil prøve noe nytt. Suppa var minst like god i dag!

Unknown sa...

De snøfrisk-lefserullene er også himmelske! :-)