Første høstdugnad i prestegardshagen. Vi hadde befaring med landskapsarkitekten forrige onsdag, så arbeidslista var klar og lang. Men ettermiddagslyset er kort, så vi er langt fra ferdige.
Jorda i teppebedet hadde sunket sammen. Det skal ligne en omvendt, grunn bolle, nå så det ut som en flat tallerken.
Mitt arbeidslag grov opp alle planter og helte på mengder av sekkejord og kukompost. Så måtte deleveggene mellom felta samt vanningsanlegget på plass igjen før ny tilplanting:
Den gamle peonen i midten omkranset av perleblomster, fem "kakestykker" blå veronika - de hadde vokst seg store og ble med noen vanskelighet delt i mindre planter, supplert med nye småplanter ser det ut til å skulle dekke flatene bra. Ytterst en nyfrisert og gjennomluka sedumkant. Lenger rakk vi ikke før mørket tok oss, men en av jentene legger påskeliljer i de siste fem kakestykkene i formiddag.
Andre lag fjerna sommerblomster fra krukker og utstyrte dem med einer og erica, samt lugga vekk frøugras fra felt som ligger brakk for seinere tilplanting. Jorda vi har fått er dessverre smekkfull av problematisk rotugras også - tistler, brennesle, kveke, ugrasklokker, høymol - fåglarna må vite når vi kan få det såpass reint at vi tør plante. Kjemi er påkrevd, er jeg redd - men nå er vi i alle fall kvitt noen millioner ugrasfrø.
Flere novemberblomster
for 12 timer siden
4 kommentarer:
Huttetu, tistler, brennesle, kveke, ugrasklokker, høymol! Topp 5, skjønner jeg. "Mangler" kun svalderkål og åkervindel. Godt at dere er flere om prosjektet til å grave og brakklegge. En blir fort lei om en skal kjempe mot slikt aleine.
Jeg SKAL komme på besøk en dag. Prestegårdshagen blir bare mer og mer fristende jo mer jeg leser om prosjektet deres! :-)
Joda, vi er en gjeng, men det er likevel ganske demotiverende å få tilkjørt jord med slike problemer. Mer moro å plante enn å brakke jord!
Besøk mottas med takk!
De prestegardsdamene høres så flinke og entusiastiske ut! Det prosjektet berre MÅ bli fint. Mulig eg og kjem på besøk ein dag.;-)
Spør Line S., hun fikk samme problemet med tilkjørt jord, men det tror jeg har bedret seg pga intens ugraskverking.
I gamlehagen brukte vi varmebehandlet kompostjord som ispedd sand. Ikke et ugrasfrø. Fantastisk å jobbe med. Har de slikt på gjennvinninga på Lillehammer feks? Det er veldig rimelig i innkjøp. På Romerike tror jeg sannelig de kan få det gratis fra gjenvinninga, også.
Legg inn en kommentar