torsdag 12. mai 2011

I disse bunadstider

I skapet mitt henger en bunad som denne. Kvinnebunad fra Hedmark, modell 1955. Den ble utarbeidet i 1935 (og hvorfor heter den ikke modell 1935 da?) av Hedmark fylkes husflidskomite. Forbildet fant man i F.F.L. Dreier sin "Pige fra Hedemarken" fra slutten av 1700-tallet, iflg. Husfliden. Min har blått liv i silkebrokade som på bildet, men en kan også få med rødt eller gult liv.

Jeg fikk bunaden til konfirmasjonsdagen, som vanlig var både da og nå. Litt mer uvanlig var at jeg broderte blomstene på stakk og veske sjøl - mor mi har aldri vært spesielt interessert i handarbeid. Jeg kan jo se at de er brodert av ei noe utrent hand, men det er morsomt likevel.

Nuvel. Jeg har ikke nærma meg bunaden på årevis. Den var forlengst sydd ut det lille som gikk, men var likevel så hinsides for trang at det ikke en gang var til å tenke på. Tror den sist ble brukt på 90-tallet en gang. Men nå har jeg altså nærma meg matchvekta fra den gangen, og forrige uke drista jeg meg til å prøve.

Ikke akkurat noen suksess! 16-åringens vepsetalje får jeg aldri tilbake, det er bare å innse. Men bunaden skal altså i bruk igjen, om ikke denne 17. mai, så neste. Jeg har nemlig inngått avtale med kompetent bunadsyerske om å få laget et nytt liv og ny linning til stakken. Linskjorta med vakre, fribroderte bladmønster kan jeg fint bruke. Tara - ny bunad! Tror jeg velger rødt liv denne gangen, det er en snill rosenrød farge. Og kanskje spanderer jeg på meg cape og lue for å komplettere. Det har jeg fortjent, vel?

Mannfolket mitt snakker faktisk også om å anskaffe bunad. Neste år skal de visstnok ha kurs på Ringebu i sying av karbunad, så kanskje, kanskje?

(Bildet er lånt fra bunadnorway.com, som produserer bunader og forhåpentligvis ikke har noe imot litt reklame.
Edit: firmaet formidler tydeligvis bunader sydd etter mål i Kina, ser jeg nå. Jaja. Min er helnorsk, og det blir nyanskaffelsene også.)

14 kommentarer:

Anonym sa...

Oi! En flott bunad.
Og jeg leser mellom linjene at lavkarboen(?) virker fint? Iallfall - gratulerer! Jeg har også merket at et halvt år uten (i hovedsak) sukker, mel og melk har gitt resultater. Jeg er også tilbake til den 16-årige vekta. Og ja, selv om fasongen er noe annerledes så er det da deilig... Ikke sant?

Berit sa...

Jada - lavkarbo funker for meg. Nå ser det ut til at jeg er ferdigkrympa, har stått stille siden mars. Men det er OK, jeg er fornøyd, sjøl om verken vekt eller fasong er som 16-åringens. (Matchvekta er tilbake til da jeg sist brukte bunaden).

Det finnes minst tre andre kvinnebunader fra Hedemarken, og flere av de andre er flottere, men det er morsomt å fornye den jeg har.

Anonym sa...

Det er noe eget med bunader.

Ellers er det bra at du er fornøyd da. Har du merket mindre blodsukkersvingninger? Jeg trodde ikke jeg var så plaget med dem, men merker det godt nå etter lengre tid på kun trege karbohydrater + fett og protein.

Berit sa...

Ja, jeg merker godt at blodsukkeret holder seg stabilt. Trangen til småspising mellom måltidene er nesten vekk, hvilket er minst halve årsaken til suksess. Jeg har vært ei skikkelig skapmus i alle år! Og så trimmer jeg hver dag, det føles også veldig bra.

Mario`s Verden sa...

Så fin bunad og det blir koslig å bruke bunad igjenn.
Jeg er selv bunadsfrelst og har setesdalsbunad.
Spennende med dietten som virker så bra.
skal google den .
Det med småspising kjenner jeg litt til. hehe

Marit sa...

Så flott bunad du har! Gratulerer med ønsket matchvekt. En kan ikke se ut som en 16 åring når en ikke er det mer. Det viktigste er å trives med seg selv :)

Vigdis i Romerikshaven sa...

Flotte fremtidsplaner for bunaden din (en slik en kan jo ikke bare henge i skapet) - og gratulerer med den nye vekta, ikke lett å redusere i vår alder.

Berit sa...

Takker, Vigdis! Det var på tide å ta grep, ikke minst for helsa si skyld. Så gjelder det bare å holde seg der!


Glad for at innlegget kom tilbake, jeg da. Men hvor de første seks kommentarene ble av, vet bare blogger...

Anonym sa...

Blogger har hatt problemer. Visstnok skulle både poster og kommentarer rulles tilbake (altså legges på plass igjen), men det ser ut som at noe har gått pæreformet på veien.

Berit sa...

Tydeligvis!

Berit sa...

Og der var kommentarene plutselig tilbake. Du verden.

hildeg sa...

Flott bunad! Min andre datter har denne - med rødt liv. Det FINNES en 1935-modell. Den er ganske lik denne, men stoffet er litt grovere, og livet er i ull- samme som skjørtet. Den selges ikke av husfliden lenger, men du ser en og annen fortsatt på 17.mai. Grattis med å få plass i bunaden igjen! Jeg må også ta meg sammen for å få plass i min egen neste år :-)

hildeg sa...

PS
På Finn.no finner du det meste. Her er den:
http://www.finn.no/finn/torget/tilsalgs/annonse?finnkode=27810771

Berit sa...

Aha! Så det er modell 35. Det er den alle tantene mine har. 85-modellen ligner også mer på den enn min gjør, synes jeg. Og ja - det skal bli herlig å svinse med bunad 17. mai igjen, dagen er ikke den samme uten.