mandag 16. mai 2011

Første rose ut

er ikke noen riktig rose. Men den er en busk, selv om den ser ut som en staude, og i rosefamilien. Så mens jeg venter på de store slektningene, nyter jeg denne.
Hagereinrose, Dryas x suendermannii, er en krysning mellom vår hjemlige Dryas octopetala og den gule Dryas drummondii. Kort flor, men intenst mens det står på. Vakre frøstander etter blomstring, og pent bladverk. Gi den skrinn jord, kalk og solskinn, så trives denne bunndekkeren utmerket og brer seg utover med god fart. Vinteren i år har vært litt slem med min, den har noen nakne flekker her og der, men jeg har full tillit til at den tetter hullene utover sommeren.

Ellers har jeg besøkt sunnmørshagen i helga. Der er det knopper på de tidligste rosene - hugonis og altaica. Jeg fikk klipt grasbakken i regnværet lørdag, den var lurvete i luggen og full av rosa engkarse. Søndag fikk jeg ruska vekk uønska innvandrere i beda (jeg er en planterasist), drept en betydelig mengde snegler (uansett farge) samt beundra blomsterprakten. Auriklene står på det fineste nå, det gjør også rhodoen Cunningham's White og pinseliljene, små, velduftende Recurvus. Berre lækkert.
Hjem igjen i går kveld, og i dag har jeg faktisk begynt på kjøkkenhagen, dvs. jeg har begynt å flytte ut stauder og roser som har stått i pensjon der.

Om vi ikke hadde hatt innsyn til tomta fra alle kanter hadde jeg vært frista til å fortsette i morgen, siden bunaden altså ikke passer før neste 17. mai. Det burde da egentlig være en nasjonal sak, å sørge for kortreist egendyrka mat? Ha en regnfri og hyggelig nasjonaldag, folkens, med eller uten bunad og/eller spagreip.

7 kommentarer:

Marit sa...

Nydelig rose! Ha en fin 17. mai med eller uten bunad!

Mariann sa...

Den er så nydelig med de kritthvite blomstene!
Ønsker deg en fin 17. mai!

Villrose sa...

Nå begynte jeg å lure, altså ;-)

Men nydelige, ja! Misunner deg Cunningham's White... så lekker.

Randines hageblogg sa...

Nydelig hagereinrose som blomstrer hos deg!
Kortreist mat har jeg også sans for.

Ønsker deg en fin 17.mai!

Anonym sa...

God 17. mai med eller uten bunad. Her har jeg observert bunadskledte på svenskeshopping mellom togene... Ikke noe jeg liker. Heller en bakende opp av et blomsterbed, spør du meg.

Berit sa...

Takk for hilsener, alle!

Villrose: det var meningen å erte bittelitt ;)

smgj: svenskeshopping i bunad synes en smule over the top. Det ble ingen fornying av sørgerendene mine i går, men i dag blir det!

ASSA sa...

Vel overstått :)
Her ble også den 17. feira rolig, og med en liten tur i hagen :)

Håper du finner plass til en alpeclematis sånn at du kan hente deg en, de er jo herlige der de blomstres så tidlig i sesongen.