mandag 11. april 2011

Traner og svaner

Du verden hva noen varmegrader og litt vind har gjort for vårens frammarsj i dalstroka innanfor! For ei uke sia var hagen snødekt med noen barflekker, nå er den bar med noen ganske få snøflekker der det har ligget store hauger. Jeg kan aldri huske at det har skjedd så fort. Det som så ut til å være mye snø var mest luft, da mildværet omsider kom ble den bare borte. Jeg klager ikke!

I går hørte vi de første trompetstøtene fra traneflokker på vei nordover. Ikke akkurat vakkert, men et herlig vårtegn. De pleier holde seg på jordene langs Lågen (ved Fryasletta, for de lokalkjente) en tre-fire uker og styrke seg på jordbruksprodukter fra høsten til det blir levelig for dem i sommerområdene i fjellet. Tranene er staselige fugler. Jeg har en og annen gang vært så heldig å se tilløp til paringsdansen, nok til at jeg godt forstår uttrykket spurv i tranedans - det er utrolig elegant. Det vitenskapelige navnet på trane høres derimot meget jordnært ut med norske ører - Grus grus.

Jeg speidet etter dem i dag på vei til jobb, men så dem ikke. De store fuglene er ikke så lette å få øye på som en skulle tro, fargene går i ett med omgivelsene. Jeg skulle hatt privatsjåfør så jeg kunne sett skikkelig godt etter. Derimot så jeg mange svaner - så mange at jeg ikke turde telle dem denne gangen.

(Tranebildet er lånt fra wikipedia)

6 kommentarer:

Mariann sa...

Flott fugl, jeg har aldri sett den. Sånne årvisse vårtegn er veldig velkomne nå. I forrige uke så jeg en flokk grågås på vei nordover.
Ha en fin uke.

Vigdis i Romerikshaven sa...

Jeg er litt misunnelig. Skulle gjerne vært privatsjåføren og når du så dem, ville jeg få bilen ut av veien slik at vi begge kunne beundre dem!***

En bonus er at jeg etter 22 år på Romerike endelig har sett flere (grå?)gjesstrekk de siste dagene.

Mari Anne sa...

Jeg vet akkurat hvor tranene er. De er hos naboen, og de skriker og bråker, og jeg har vanskelig for å skjønne at dette er vidre eksklusivt. De er der hver vår, i haugevis.

Tigerlilje sa...

Å, så heldig du er som har traner der du bor! Eg skulle så gjerne ha sett traner ein gang ....

Marit sa...

Selv om de bråker, så er de flotte fugler. Fint at snøen er snart borte hos deg også. Nå blomstrer snøklokkene fra deg i hagen!

Berit sa...

Jeg hadde sikkert vært mindre positivt innstilt til dem om jeg hadde hatt dem rett i nabolaget, Mari Anne - nå hører jeg dem bare når de flyr over.

Så koselig at snøklokkene blomstrer, Marit! Det gjør mine også, i Sunnmørshagen. Og nå har jeg krokus- og scillatupper i hjemmehagen. :D