onsdag 7. oktober 2009

Opptaksprøve

Det svenske Rosforum har en uoffisiell klubb, Vintergraverklubben, der opptakskriteriene er at man har gravd rosegrop og plantet roser mens det ligger snø på marka. Det hele skal dokumenteres med bilder og publiseres på forumet sammen med søknad om opptak. Jeg har nå avlagt opptaksprøve. Eller snarere har jeg gjennomført tentamen, jeg mangler dessverre bildene. (Burde naturligvis kommandert ut fotografen, men jeg var snill for en gangs skyld.)

Jeg gjennomførte nemlig planen om å bruke dagslyset på ettermiddagen i hagen. Og siden det var plent umulig å se forskjell på ugras og småstauder under to centimeter snøslaps, tok jeg spade og kukompost fatt i stedet. Jeg fikk planta Glory of Edzell samt de tre frankofurtanaene Frankfurt, Agatha og Empress Josephine. (De tre siste har bodd i sunnmørshagen, men plassen deres er overtatt av mer interessante damer.) Rosene ble til overmål planta på tidligere utsett sted og behøver ikke plantes om til våren, ikke verst til meg å være! Det var ingen teleskorpe under snøen, så gravinga gikk omtrent som vanlig. Litt kaldt å ligge på kne, bare. Nå består Gildehagen av tre roser samt småstauder på barnehagestadiet. Det er overveiende sannsynlig at de fleste av dem må overvintre i kjøkkenhagen, om da ikke været folker seg og gjør det litt mer fristende å gjennomføre nye hageraptuser.

13 kommentarer:

Red Hobbitt sa...

Tror jeg må melde meg inn i en vintergravekblubb for liljer. I dag bare må jeg, sikkert med spett som redskap.
Lykke til med rosene!

Berit sa...

Vi kan vel lage vår egen klubb, Red Hobbitt - for alle planteslag! :D

Kaos og Tutta sa...

Eit forferdelig trist navn på den klubben, men ny lærdom. Har aldri tenkt at ein kan plante etter frost/snø og mange planter har overvintra på ein heller dårleg oppbevaringsplass. Ha ein fin onsdag.

Berit sa...

Hei, Kaos, så hyggelig at du stakk innom. Jeg synes faktisk det er litt optimistisk - det lar seg gjøre å berge ting på de utroligste tidspunkter. Det meste har det bedre nedi bakken enn oppå. (Men når vinteren kommer på riktig har jeg ingen sjanse til å komme gjennom telen her.)

orchis sa...

Interessant opptaksprøve. Minner meg om dengang jeg handlet planter på salg sent på høsten. 70% på Rhododendron kunne jeg ikke si nei til :) Skrapte vekk snøen og hakket med ned til frostfri jord. Buskene overlevde helt fint! Men jeg savner ikke den type haging, må jeg innrømme. Brrrrr!
Fin dag til deg!

Anonym sa...

Vintergraveklubben... "asylet" ;)

Jeg har ikke gått lenger enn til vintergraving av løk... og det er vel som "nesten normalt" å regne, er det ikke?

Kan tenke meg det var ekstra godt å ha fått de unna. ;)

Randines hageblogg sa...

Jeg synes snøhaging er mer imponerende enn regnværshaging.
Flott jobb med planting av rosene!

Marit sa...

Det er utrolig hva vi hagegale driver med. Skulle nesten tro vi er kvalifiserte til et opphold ett eller annet sted, hi hi ;-)
Imponerende opptaksprøve med bilder og det hele!

Berit sa...

Nå er snøen heldigvis vekk igjen, i stedet har vi tre kalde, rimfrost og tett tåke. Vakkert, faktisk.

potentilla sa...

Rosene mine havna i pallekarm - igjen...

Berit sa...

Pallekarm eller kjøkkenhage - midlertidig uansett. (Skjønt jeg har roser som har stått i kjøkkenhagen i tre år. Må forske mer på roser i mat, hehe!)

elle-melle sa...

Det må jeg si var fantastisk! Vintergraveklubb? Jeg blir imponert over folk som virkelig gjør det, grave og plante når det ligger snø på bakken!
Jeg er nok en pyse for jeg orker ikke grave eller plante når det er så kaldt og vinterlig.
Gratulerer:) Du blir sikkert medlem i den klubben nå!

Kathrine sa...

He..Kanskje noe det ja. Her blir det denne barfrosten igjen ute, kaldt(fra -1 til -8 om natten) og ikke snø. Men det sies at da blir det mindre liljebiller og annet utøy som overlever i jorda. Vi får håpe det da.
Kanskje vært å prøve hostasåing:) Takk for svar:))
Ha fine dager med graving.

Hadde planer om å flytte så mye i høst, men da må det tine opp igjen ute.

:))