torsdag 14. mai 2009

Narcissisme

Det er så veldig mange fine narsisser, og sunnmørshagen min har naturlige forhold de trives med. Siden det er en gammel hage, synes jeg det er moro å skaffe meg noen gamle sorter. For et par år tilbake fikk jeg et par spennende fra Langangen.
Dette er Narcissus pseudonarcissus 'Princeps', i følge Langangen en svært gammel sort med kremhvite "flagrende" kronblader, lysgul trompet, 50 cm. Første året var den en skuffelse, bare noen pistrete blad, i fjor kom noen få blomster, og i år er den et syn for guder. Her ser den kanskje litt regntung og sørgmodig ut. Håper det blir bedre fotoforhold denne helga.Jeg fikk Narcissus Odorus fra samme sted. Den har hatt motsatt utvikling: blomstra fint første året, men deretter har det bare kommet blad. Sørgelig, den var kjempesøt, men kan ikke lykkes med alt.

En annen narsiss jeg er veldig glad i er Narcissus cyclamineus 'Jenny'. (Denne er ikke gammel, men nokså nær arten, så jeg lar det passere, hihi!) Denne er ganske liten. Når den springer ut er trompeten lysegul, men blekner fort til renhvitt. Tilbakebøyde, litt spisse kronblader. Stive stilker gjør at den er flink til å holde seg oppreist i all slags vær. Det er mye vær på Møre! Ei lita pakke for mange år sia har blitt til en mengde små Jennyer, jeg har dem snart i hele hagen. Her rundt Mme Boll i rosehagen.Edit: Jeg har vært på byttegaleien igjen. Geranium albanum fra Solfrid mellomlagres i potte inntil jeg vet hvor den skal bo.


11 kommentarer:

Gunn M. sa...

Du kan visst beskyldes for å være en skikkelig narcissist, du Berit! He-he. Gøy å se at det blomstrer så mye fint hos deg.

RandiF sa...

Så nusselig det var med de røde tusenfrydene også. :-)

Berit sa...

Gunn M: Kunne ikke dy meg, thihi!

RandiF: Tusenfryden kommer fra din navnesøster lenger nord. Blomstrer så å si året rundt!

Villrose sa...

Jenny er kjempesøt! Og alle de andre som fremkaller narsissisme :-)

Heldig (eller flink?) som får til sånn masse F. meleagris. En her og der blir lissom ikke helt det samme...

Berit sa...

Villrose: Heldig, definitivt. Narsisser (de fleste) og ruteliljer trives og sprer seg, mens tulipaner liker seg dårlig i den tunge, fuktige jorda. Javel, da får jeg dyrke tulipaner hjemme!

Lene fra Lillehammer sa...

Hei du! Så flott at jeg fikk inspirert deg med en tur til Kvam da, masse flotte roser der. I år ble det ikke mye impulskjøp på meg ettersom jeg hadde med meg liste på de rosene jeg skulle ha. Og enda bedre var det (til fordel for min lommebok) at ei som jobbet der fikk lista mi og fant frem alle rosene jeg skulle ha, da slapp jeg unna flere fristelser.
Ha en flott tur til Kvam og du kan hilse Kjell Olav fra Lene på Lillehammer at nå har alle rosene fått en verdig plass i hagen. GOD TUR (o;

Tove sa...

Flott narcissblomstring. :-)

Marit sa...

Kjempeflotte narcisser! Likte spesielt godt den med flagrende gevanter! Jenny er også kjempesøt. Jeg plantet den i fjor, men tror ikke den har likt seg her for jeg har ikke sett noe til den... :-(

Herdis sa...

Den første der var kjempefin, og spesiell. Eg likar også påskeliljer, men har falt totalt for Thalia. Det ER kvit, og sååå fin! Vestlandet er plassen for påskeliljer, det er sikkert:-)

anne - moseplassen sa...

jeg er også veldig glad i narcisser, og er overrasket over at det ikke er mer trykk på å lage opp og selge av alle de artige slagene som finnes. Jeg liker jo godt de hvite jeg da, men kremgult eller mangefarget er jo flott det også.
Flott bedd forresten :)

Berit sa...

Mente da virkelig at jeg la inn et svar på denne i helga? Usikker nettforbindelse dog.

Lene: Jeg skal hilse Kjell Olav om jeg ser han. Kommer nok til å hente bestillingene mine i løpet av uka, og da må jeg snoke rundt litt og se hva som finnes.

Iris og Herdis: Jeg har ikke forsøkt Jenny på hjemmebane. Der har jeg derimot Thalia, hun trives bra og er helt bedårende. Litt svake stilker for sunnmørsklima.

anne: Jeg skulle også ønske meg et bedre utvalg i vanlig handel. Jenny fikk jeg fra Zimtrade, de har mange, og de mer spesielle er fra Langangen. Tre nye fra Eurobulb i høst - de har et formidabelt utvalg til vennlige priser.