tirsdag 12. mai 2009

Fritillaria

Jeg har en gryende Fritillariafeber, hovedsmittekilde er Magnars planteportretter på Hagegal. Farlig lesning! Så jeg har sådd noen sorter. De har spirt greit, men vinteren etter har de forsvunnet. Satte en løk F. persica 2007, den kom opp som noe blekgrønt som fort visna, og det har gjentatt seg i år. I fjor høst satte jeg F. pallidiflora i hjemmehagen, den har i alle fall kommet opp og ser ut til å få knopp. Krysser fingre for en velskapt blomst!

Den eneste sorten jeg har lykkes med så langt er rutelilje, F. meleagris. Den trives til gjengjeld så over all måte godt! Jeg begynte med ei lita pakke fargeblanding under den ene Maximabusken i sunnmørshagen, og de sår seg sjøl og fyller bedet samt dukker opp i grasbakken og alle mulige uventede steder. Den er så søt og upretensiøs at jeg lar den få lov, og så berger jeg noen blomster unna grasklipperen når nødvendig. Her er et utsnitt av massen søndag i et lite opphold mellom bygene.
Danskene kaller dem vibeæg, et koselig navn!

10 kommentarer:

Marit sa...

Ja, det danske navnet er pent synes jeg. Rutelilje er for så vidt dekkende nok, men det klinger ikke like godt i mine ører. Har noen av de jeg også, og jeg synes de er nydelige!

ToneM sa...

Ruteliljer er vakre! Jeg har også noen her i hagen, men de sprer seg dessverre ikke noe særlig. Har også problemer med å få andre fritillaria til å etablere seg her hos meg.
Verken Keiserkroner, F. persica eller F. pallidiflora kommer med blomst...
De selvsådde svartkronene derimot, vokser og trives.
Flott bilde!

elle-melle sa...

Jeg har også noen av disse, og jeg kaller dem vibeegg som danskene gjør.
De sprer seg, men meget måteholdende hos meg.
Andre fritillaria tror jeg ikke jeg har prøvd.

Tove sa...

Flotte vipeegg. Jeg har også en gryende fritte feber. sukk...

Herdis sa...

Å, dei var fine! Kanskje eg skulle prøve her også, når du får dei så godt til på Sunnmøre? Eg har fått igjen pallidifloraen for andre år nå, men den har ikkje blitt større sia i fjor. Frittilaria er flott!

fru Sandeggen sa...

Ruteliljer er så nydelige!
Måtte de bare bli mange...Overalt :)

Berit sa...

De som var på Forumstreff i fjor husker muligens at jeg satt der og porsjonerte ruteliljefrø fra en brødpose, hehe! De spirer enkelt og blir fort blomstringsdyktige. Jeg kan ta vare på frø i år også og dele ut til de som vil ha!

Elisa sa...

Ja! Eg vil gjerne ha frø. Eg hadde tre blomar i år, av dei mørke, men det er så altfor lite... Eg vil ha sånn som du har, ei eng med fargeblanding. Heilt nydelig!

Berit sa...

Frø skal bli, Elisa!

anne -moseplassen sa...

for ett eksepsjonellt flott ugress!
Ja, for når du har så mye at du bare sporadisk unngår de med klipperen...

Vakre er de, bare synd du ikke får til de andre, men den som gir seg... ?