mandag 20. september 2010

Med øye for gult

Så er årets kantarellhelg over. Vi har tradisjon for å reise sammen med et vennepar til hytta deres i tydalsfjella for å sikre årets forsyning. Vi lyktes overmåte i år også! På bildet er resultatet av søndagens formiddagsøkt i terrenget for oss to jentene.

Det er et eventyr å gå på soppjakt i fjellbjørkeskogen, snirkle seg fram i sakte fart med øynene innstilt på akkurat den rette gulfargen. Mengder av gult lauv på bakken gir kantarellene mer enn en fair sjanse til å bli stående i fred. Men så er det plutselig en som ikke klarer gjemme seg, og når en bøyer seg ned for å plukke, oppdager en kanskje en hel flekk like ved. Hvilken fryd! Da spiller det ingen rolle at det regner - for det gjorde det jo - og at en blir sliten, sulten og våt, for inne venter varme i ovnen, tørre klær og mat med masse kantareller i.

Totalt hadde vi 30-40 liter med hjem - pr husholdning, vel å merke. Nå står kjellergolvet fullt av langpanner og brett med sopp som venter på finrensing og prikkevering. Lange kvelder framover med soppkniven!

11 kommentarer:

Parkvegens Hageglede sa...

Å, så heldige dere er som har et sånt sted! Her blir det nok mange gode måltider :-)

Berit sa...

Ja, gjett! :)
Allerede i dag: Stekt fjellørret fra samme tur, med kantareller. Nam!

Anonym sa...

Oi, det var litt av en fangst. Vi orker ikke sånne skippertak, vi, så det blir bare småturer med en litersbøtte. Men til gjengjeld ofte. :)

Berit sa...

Har ikke kantareller i nærområdet, forstår du. Og dette er i høy grad også en sosial begivenhet!

RandiF sa...

SÅ herlig å finne så mye flott kantarell. Vi har ingen veldig gode soppsteder, vi finner, men de er små. Skulle tatt en tur til nå, får se om vi får tid.

Berit sa...

Vi vet at de finnes i nærheten av sunnmørshagen også, men ikke søren om vi har funnet dem der enda vi har vært ute på jakt ofte. Lerkesopp og lys piggsopp, derimot!

Anonym sa...

Lys piggsopp er også sabla godt da. :)
Og ja - det hørtes hyggelig ut.

Marit sa...

Nydelig bilde! Kantarell er en vakker sopp :)

Berit sa...

Enig, Marit! Delikat og vakker. Og veldig sjelden markspist, heldigvis.

Vigdis i Romerikshaven sa...

Heisan, Berit, og jeg som trodde jeg skulle få se noen gule blomster ;). Kantareller er toppen,da!

Berit sa...

Vigdis: de eneste gule blomstene hos meg nå er jordskokkene - og da må jeg bruke gardintrapp for å ta bilder.
Men kantareller er virkelig toppen. :D