mandag 14. februar 2011

Og mannen han gikk seg i vedaskog

Og det gjorde kvinnen også. Jeg er støl i muskler jeg ikke visste om at jeg hadde!

Sunnmørshelg igjen, endelig. Og vi som hadde sett fram til å møte tidligvåren med spirer og kanskje en liten blomst eller tre, ble møtt av kuldegrader og et lite snølag. Da hjalp det så lite at naboen kunne fortelle at det hadde vært mildvær i ukesvis. Joda, vi så noen spirer. Men ingen blomst. Ikke engang hasselen var på gang. Så derfor gikk vi løs på vedsjauen.

Og når vedaskogen er ens egen og ganske liten, er det hensyn å ta. Det er ikke så mye vi kan ta ut hvert år, alltid en avveiing mellom estetikk, vedbehov og verneskogbehov. Derfor må absolutt alt utnyttes! Pinner ned til fingertjukkelse ble klipt opp med greinsaks og lagt direkte i låge pappkasser til tørking. Ei god venninne (med større skog enn vår) ler litt av veden vår og sier det er "nett ved" Hun kan bare le - pinneveden gir mange ilegg til den gamle vedkomfyren på kjøkkenet. Dessuten blir det atskillig færre kvistlass å kjøre ned på sankthansbålet.

Så gode og slitne til kvelds at vi ikke en gang orka gjøre opp i badstua, sjøl om vi så avgjort kunne trengt det. I stedet koste vi oss med aldeles nytrukken torsk med lever, rogn og rødvin, takket være en gavmild kamerat som hadde vært på fisketur. Berre lækkert!

18 kommentarer:

Anonym sa...

Høres aldeles fortreffelig ut. Ad veden så har engelskmennene et fortreffelig ordtak; "waste not, want not". I norge er det samsvarende "den som sparer han har", men det har en litt subtilt annen betydning... For det engelske går mer på at den som ikke sløser - han har når han trenger. Å spare og å unngå å sløse er liksom ikke 100% det samme. Og sånn som dere gjør det med veden, det er den engelske varianten. Det samme gjør vi. Vi har ikke engang vedskog, bare en hage med noe som stadig vekk må beskjæres.
Ellers kan jeg melde at jeg observerte noe grønt der krokusene står, men det var før snøfall og nye -14... :(

Berit sa...

Skal huske "wast not, want not"! Jeg lever mye etter det mottoet. Restene av lørdagstorsken ble f. eks. plukkfiskekaker til i går.
Og ja - det går solbær- og ripspinner i ovnen også, og div. greinbrekk. (Men rosekvistene havner av åpenbare årsaker rett på sankthansbålet!)
14 kalde var mye hos dere nå. Her i dalen var det 20-30 i helga. Begynner å bli nok nå!

Villrose sa...

Høres "Gudagått" ut!

Hmmmm. Kanskje kratthogsten min kan utnyttes til varme. I hvert fall hvis vi gjør alvor av å installere en gammaldags ileggsovn i underetasjen...

Berit sa...

Ja, man må ha en dertil egna ovn å fore, forstås!

Mari Anne sa...

Min bestemor var nordfra og sa "Ja den som ikke kan spare på vatn og ved, han kan ikke spare på noka anna heller". Her går alt som ikke kan brukes til opptenning i kompostkverna. Ingenting til St.Hans, men det får heller være.

Berit sa...

Nok et bra ordtak! Kompostkvern har vi ikke, men det blir rikelig kompost likevel. Og sankthansbålet blir prima, hehe!

Marit sa...

Det hørtes ut som er bra helg. Å kjenne muskler en ikke vet om er bra :)
Godt for all ved som er i hus, det kommer flere vintre :)

Berit sa...

Redd for det, Marit. Det minker på vedlagrene både her og der. Og ja - det var ei riktig bra helg!

Kirsitns bakgårdshage sa...

Små pinner er fin-fin opptenningsved. Her blir alt ned til lillefingertykkelse tatt vare på - men så har jeg jo ikke noen skog å ta av, bare ymse avklipp fra busker og trær bakgården. Det er noe veldig tilfredsstillende og nesten meditativt ved å klippe opp kvister til opptenningsved.

Red Hobbitt sa...

Så flinke dere er som har jobba i vedskogen. Her er det rett og slett så kaldt, at det er lenge siden det har blitt noe skogsarbeid.
Jeg er heller ikke den som er mest ivrig der oppe, liker bedre å gå tur i skogen. Men mannen trives godt og har etterhvert fått bra med maskiner sånn at han ikke behøver å slite seg helt ut.
Nam nam....møljemåltid. Det rakk vi akkurat å spise før mammaen min reiste til Tenerife. Jeg klarer rett og slett ikke å lage så god skreimølja som henne.
Ønsker deg en fin tirsdag.

Berit sa...

Kirsitn: Veldig tilfredsstillende, ja! Verdier for ingenting, liksom. Ekstrabonus.

Red Hobbitt: Fint med skogstur, men da må jeg ty til andres skog. Vår er bare en liten lapp. :D
Tror ikke måltidet vårt kan registreres under mølje - vi koker hver for seg og blander på tallerkenen, sånn liker vi det best. Men smaken er fortreffelig!

Kathrine sa...

Vedhogst er morro det ja, uannsett stort eller smått. Vi er nok ikke så flinke i veaskogen med kvisten, selv om vi har blitt flinkere til å ta med mere nå etter at ungene har sluttet å bygge kvisthytter.

Nam! Skrei er nyyydelig! Vi har hatt noen middager vi også helgene som har vært.

:))

Tigerlilje sa...

Hei fara, faltu riltu raltu ra! Mange år sidan eg tenkte på Kråkevisa!

Berit sa...

Hei Tigerlilje! Gamle viser har det med å dukke opp fra djupet hos meg innimellom. Sikkert et alderdomstegn, hehe!

elle-melle sa...

Jeg liker vedhogst og det kjennes godt når man er ferdig og vet at det finnes muskler både her og der.
Jeg er også en slik en som samler på "pinner". Hvorfor i all verden skal man ikke kunne brenne disse også i peisen eller ovnen? Det varmer jo like godt enten det er stort eller smått. På hytta vår må vi sørge for all ved selv, der er ikke bilvei så vi kan ikke bare bestille et lass. Da må alle tenkbare og brennbare pinner spares.
Du vant i pay it forward og jeg trenger navn og adresse om du vil ha en liten gave fra meg. Gå inn på bloggen min så finner du mailadr min.

Berit sa...

Hei Marit-Tusenfryd! Kommentaren din ble hengende i moderatorfeltet, jeg har måttet legge inn sperre på eldre innlegg for å unngå spam. Jeg har sendt deg adresse og gleder meg!

elle-melle sa...

Tenkte bare jeg ville opplyse deg om at inne på garnstudio sine sider finner du en norsk/engelsk ordliste som er til god hjelp når man vil strikke etter engelske oppskrifter. Du finner link til garnstudio på min blogg. Når du får garnstudio siden opp klikker du først på det norske flagget så går du inn der det står tips og hjelp, og der ligger det en bra ordliste.

Berit sa...

Nyttig opplysning, tusen takk! Da åpner det seg en ny verden av oppskrifter!
Ser for meg flere som ville like pulsvantene, på tide å tenke på neste jul.