I sommer har han rydda i skogen for kratt og lave greiner slik at vi ser dybden innover (her skulle jeg hatt et før-bilde ) og høytrykksspylt fjellet for mose (og da skulle jeg hatt et etter-bilde, jaja.)
Men litt til høyre for fjellskjæringa på bildet var det en liten skråbakke med gras igjen. Det burde vel være fjell under der også?
Det var det, ja. Under masse jord og røtter var det fjell, men med jordlommer innimellom, og ei ganske høy skjæring med bare jord og røtter.
Grave, hakke, banne, trille jord. Her går arbeidet mot slutten, jeg fjerna mer en tjue trillebårlass med flott humusrik og nesten steinfri jord i denne skjæringa! Ikke skal jeg kjøpe sekkejord på ei god stund.
(Feltet til venstre med eføy på ble kledd av i et tidligere prosjekt, forresten.)
Hva skulle vi så bruke det jomfruelige bedet til? For skyggefullt og grunt til roser. Mannfolket foreslo mer Hosta. Og tror dere ikke han kom med en stor lapp dedikert til formålet samt transport og følge til hagesenter. Av egen fri vilje. Undrenes tid er ikke over! Vi dro til Viddal i Brusdalen, der hadde de sannelig flotte planter og fortsatt bra utvalg sjøl midt på sommeren. Halv pris på stauder var det også, så vi kom hjem med ca 30 planter og hadde bare overskredet budsjettet med 10-15 prosent. Røverkjøp! (Og da har vi/han altså i følge de planteøkonomiske lovene spart en god tusenlapp som vi/jeg kan disponere til nye plantekjøp ved en senere anleding. Ikke verst!)
Da gjensto bare å plante, så nå ser det slik ut. Jordskjæringa øverst skal dekkes av fjellmarikåpe etter hvert som jeg finner planter, har såvidt begynt med det. Den er vintergrønn og fin og binder jorda bra, håper jeg.
Det så liksom så mye mer ut i kassene enn når det kom på plass i bedet, så det er fortsatt noen høl her og der. De sjølsådde er putta litt innimellom foreløpig. De er for små, naturligvis, men mellomromma får fungere som ventebed enn så lenge. Jeg må nok også plante om i gamlebedet til våren, der er for tett noen steder.
Avslutningsvis småbilder av de fleste hostaene mine, større utgaver finnes i albumet .
Først fra gamlebedet, der flere av plantene er milde gaver fra hagevenner:
Golden Tiara og fortunei Albopicta
Aureomarginata og August Moon
Undulata (min eldste Hosta), Sieboldiana elegans + en navnløs hvitkantet
Julie Morss og Toy Soldier
Og så var det nyanskaffelsene:
Great Expectations og Francee
Ventricosa og Wide Brim
Gold Standard og Blue Cadet
(Mangler bilder av Gay Feather, Albopicta og de egensådde i nybedet samt en nylig delt puslete Joyce Trott.)
Ikke misforstå her: Jeg samler ikke på hosta slik som på roser. Da hadde det sikkert ikke vært to like noe sted! Jeg synes bare de er dekorative og spennende, og så er det litt ekstra hyggelig å dele gleden med den skaphostagale husbonden.
15 kommentarer:
Vet ikke helt hva det skyldes, men det er noe med mannfolk og Hosta. Gubben har også sans for dem :-) Har du noe forhold til miniatyrer, eller er det de store og mellomstore du liker best?
Jeg hadde virkelig sansen for fjellet deres. Vi har også fjell i dagen, men det har ingen lommer å plante i.
Nei, selvfølgelig samler du ikke på Hosta!
Men hva gjør du for å få mannfolket så velvillig og lettstyrt ??
Pappaen min liker også hosta. Minner meg om at det gror to hostaer delvis under granhekken i mormor-hagen.
Det ble riktig stilig! :-)
Takker for hyggelige kommentarer! Så det er flere hostaglade menn der ute? Snedig.
Sigrid: Jeg ser helst at de er frodige og i alle fall dekker bra i bredden slik at de ikke slipper opp for mye ugras. Toy Soldier er ganske liten, og den jeg har glemt navnet på.
Villrose: Skjønner at du aldri har møtt mannen, hehe! Definitivt ikke lettstyrt, til tider velvillig.
Heltpåjordet: Fjell er fint, det er bare sånt slit å få det fram!
For noen flotte bed dere har laget! Hosta er flott sammen med stein :-)
Så lekkert.
Jeg samler heller ikke på hosta, men jeg liker dem og det er blitt noen stykker her i hagen også etterhvert. Navnene er jeg ikke så god på, det er så mange som er like så det er vanskelig å finne ut hvis en har tustet bort navnelappen:)
Det ble skikkelig fint med hostaene der inn under fjellet og det tar nok ikke så veldig lang tid før de fyller plassen godt.
Iris: Stolt over at eksperten synes det ble bra. Du må da ha ei omfattende hostasamling, jeg hører stadig at du har fått tak i nye.
Juni: Jeg har tatt vare på navnelapper (bortsett fra den ene), men det kan jo hende det er like vanlig med feilmerking på Hosta som på roser...
Så lekkert! Undrenes tid er aldri forbi. Mannfolket her i huset har tatt over nesten hele drivhusstellinga i år. Holdt på å besvime, jeg.... Og krysser fingrene for at det varer.
Ja, kanskje drivhus er maskulint nok. Og trær, han har planta eik, bøk, lerk og kristtorn
Så flott et bed Berit!
Kan gjerne tenke meg et sånnt bed og alle hostaene! ;oD
Takk, Assa! Akkurat nå er jorda mellom plantene overstrødd med bjørkefrø, så det spørs om jeg ikke har laga meg en permanent lukejobb.
Flotte hosta. Mannen din (og du også) må ha god smak ;)
Fantastiske bladplanter med pene blomster i tillegg - synes jeg, da. I Norge hadde jeg dilla på dem. Det viser seg nyttig nå, fordi de konkurrerer ut ugress, slik at husbonden får mindre luking når han er i kolonihagen.
Ha en flott uke!
Blomstene, ja - mannen kutter av blomstene på de gamle undulataene når jeg ikke ser det, estetikeren mener de forstyrrer komposisjonen (lol). Jeg er nesten enig. Men han får stryk om han kutter de andre!
Legg inn en kommentar