onsdag 8. juni 2011

Første ordentlige rose ut

Så var det Louise Bugnet som var først ute i år! Jeg oppdaget henne plutselig i kontorhagen i går. Regnvåt og pjuskete, stakkar, men hun takler faktisk vått vær bedre enn de fleste lyse roser. Og hun var fullt utsprunget, så hun hadde garantert åpnet seg allerede mandag.

Louise ble innkjøpt som Louis, det var hard debatt om kjønnsidentiteten for noen år sia. Nå er det fastslått at hun er jente, oppkalt etter en av foredlerens døtre, så vidt jeg husker. Hun har taklet både kjønnsskiftet og de siste par beinharde vintrene med glans og er ei rose man bare må bli glad i .


Hun er blitt ei storvokst rose hos meg. Over 150 cm høy, relativt smal og opprett, men tett og frodig likevel. Jeg har tenkt å prøve å stiklingsformere damen for å se om hun da holder seg lavere og mer kompakt. Bladverket er mørkegrønt og læraktig, penere enn på andre rugosahybrider etter min smak. Hun blomstrer nokså kontinuerlig, ikke det helt overveldende floret, men det kommer seg med alderen på rosa, ser det ut til.

Jeg har tatt med et bilde til av Louise, et som viser henne mer slik hun pleier framstå. Lekker, ikke sant? Til overmål dufter hun deilig også.

9 kommentarer:

Alexia sa...

Louise er gull verdt - det er den beste rosa jeg har hatt her i hagen - med Hansaland som en god nummer to. Aldri syk, tilbakefrysing eller noe annet tull på henne :D

Berit sa...

Hansaland er også flott! I vinter mista jeg to av tre, riktignok, men den gjenlevende er frisk og fin.

Anonym sa...

Nydelig. Jeg har ikke funnet henne ennå, men håper... Rugosaer er farvorittene mine - aldri noe tull med dem.

Randines hageblogg sa...

Nydelig rose med det lille rosa innslaget i det hvite. Kjekt når rosene blomstrer!

Berit sa...

Veldig kjekt, Randine!

Villrose sa...

Så fin, så fin!

Marit sa...

Den var da nydelig! Veldig greit med roser spm tåler sibirvintre...

elle-melle sa...

Hun blomstrer her hos meg også og er som vanlig en av de første - hun er nydelig og jeg er meget glad for denne rosen. Min busk er omtrent så høy som din, men den er bred og omfangsrik, litt glissen helt nede, så hun har tendenser til å bli langbent denne damen. Kanskje jeg burde klippe henne helt ned med noen års mellomrom.

Berit sa...

En tøff skjønnhet, det er sikkert. Har hatt et aldri så lite roseraid hos Bjørke i ettermiddag for å erstatte noen av dem som var mindre tøffe. Han var så og si utsolgt for Louiser, bare noen mindreverdige eksemplarer igjen nede på jordet. Men det kan jo tenkes han får inn flere.