torsdag 26. november 2009

Forundringspakke

Rapport fra heimen: Gubben har kommet langt i gjenoppretting og er mindre sur.
Hvilket er heldig, for så trengte jeg ikke anstrenge meg for å skjule henrykkelsen da jeg pakka opp pakke fra snille Orchis i går - som om det hadde latt seg gjøre.

Det begynte med et storsinnet tilbud om en småløk av Hippeastrum x Johnsonii. Så kom det fram at han hadde to varianter av denne, at jeg fikk begge, og at det dessuten var lagt i litt ekstra. Jeg var derfor rimelig spent da jeg pakka ut:

Hippeastrum x Johnsonii, 2 stk. (Småløk?? Nærmer seg konfirmasjonsalder de babyene der)
Crinum powellii, 2 stk. (Søking på forumet tilsier at de kan behandles omtrent som hippene)
Cyrthanthus elata, flere (Skal ha hvileperiode om vinteren, men jeg kan vel jukse litt og la dem vokse først)
Lilium longiflorum, mange små (Disse skal til Møre, jeg tviler på om de klarer hjemmevintre)
Hibiscus coccineus, en mengde frø (Orchis antyder at de kan være hardføre nok i sunnmørshagen, jeg får teste både der og hjemme inne. Men som sagt en mengde frø, så om det er flere som vil prøve må dere hyle ut!)

Jeg er overvelda, takknemlig og spent på om jeg klarer ta skikkelig vare på skattene!

9 kommentarer:

Anonym sa...

Høres spennende ut. :) Jeg ser fram til bilder.

Berit sa...

Tok bilder under utpakkinga, men rakk ikke gjøre noe med dem i går.

Marit sa...

Heldige deg med en sånn forundringspakke! Det blir spennende med bilder, ja!

Mariann sa...

Bra at stemningen i heimen (gubbens humør) er litt lettere. Spennende løker du har fått. Jeg kjøpte Crinum powelli i vår og de blomstret i sommer. De står faktisk ute enda med grønne blader, men planen er at de skal inn i drivhuset når det blir litt kaldere. Spent på hvordan det blir med blomstring til neste år.

Det ligger en award til deg på bloggen min.

orchis sa...

Crinum behandles som hipper, og pleier være lette å få i blomst.
Cyrtanthus er ganske ny av året for meg, så enda vet jeg ikke sikkert hvordan den vil ha det. Men hippebehandling tror jeg holder.
Hardførheten til Lilium longiflorum kjenner jeg ikke veldig godt, men hadde noen i et uoppvarmet drivhus i Oslo. Jorda frøs litt, men de overlevde likevel. Ellers er de kjempegreie i potter, som overvintres på et sted over 0 grader.
Hibiscus coccineus er svært sannsynlig hardfør i Norges milde strøk. Sendte masse frø så du kan eksperimentere - og dele! :) Husk at den liker mye vann i vekstsesongen. Mine står langs kanten av en dam, hvor de kan drikke alt de orker!
Lykke til!

Berit sa...

Marianne: Takk for award!
Orchis: Omtrent som jeg har googla meg til. Det blir spennende! Det bør være vått og mildt nok på Møre til Hibiscusen, spørs bare hvordan den liker kjølige somre og mye blæst. Men jeg forsøker, og håper andre vil være med på testen.

Berit sa...

Greit å vite at Crinum er forholdsvis enkel, den ser nydelig ut.

orchis sa...

Min Hibiscus står utsatt til for blæst. Enda har den ikke brukket. Stenglene er rimelig seige og kraftige. Hva kjølig sommer gjør med den står igjen å se. Den er forresten en staude. Visner ned om høsten. Om våren er en ofte litt treg med å dukke opp, men gi tål, den kommer! Ei venninne i Lier har den i drivhus. Der blomstrer den omkring september. Hvorvidt den makter å blomstre ute, vil vise seg. Men selv uten blomster er den ganske dekorativ. I sterk sol får stengler og blad en rødlig tone. Blir spennende å høre hvordan det går.

Elisa sa...

Det kallar eg spennande pakke! Og for øvrig godt å høyre at det er betre stemning i heimen, sure gubber er aldri bra...